pondělí 11. srpna 2014

Jméno větru | Patrick Rothfuss

zdroj: kosmas.cz

Název: Jméno větru

Autor: Patrick Rothfuss

Série: Kronika královraha

Žánr: Fantasy

Stránek: 646


 Na začátku potkáváme Kvotha jako už dospělého a přesto ještě mladého muže.  Po divokém mládí se jeho život ustálil a jako pravý herec přijal další roli a jméno. Jako Kote provozuje spolu se svým učněm Bastem hostinec a jméno Kvothe zde padne pouze z úst vesnických vypravěčů při pivu. Tehdy se však ve dveřích objevuje Kronikář, který je pevně rozhodnutý sepsat opravdový příběh života Kvotha, královraha. A tak začíná naše pouť. Kvothe vypráví, kronikář zapisuje, Bast poslouchá a vy čtete, napjatí s každou stránkou víc a víc..



"Jak říkal můj otec: 'Nazývej sochor sochorem, rýč rýčem, ale děvce vždycky říkej dámo. Má dost těžký život a zdvořilost tě nikdy nebolí.'"
O autorovi
Patrick Rothfuss
zdroj: databazeknih.cz
Patrick Rothfuss se narodil 6. 6. 1973 v Madisonu. Žije ve svém rodném Wisconsinu, kde vyučuje na univerzitě. Sám byl věčným studentem, který si nevěděl rady s tím, jakým směrem se má vydat. Řadu let studoval chemické inženýrství, klinickou psychologii, filosofii, středověkou historii, orientální drama, antropologii, sociologii... po devíti letech strávených na vysokých školách byl profesory donucen studium ukončit a absolvovat v oboru anglického jazyka. Psal poezii, satirické sloupky pro noviny, humorné scénáře do rádia. Dva měsíce před tím, než absolvoval, dokončil projekt, na němž strávil dlouhých sedm let tvrdé práce, rozsáhlý příběh o životě muže jménem Kvothe. Vrátil se na univerzitu, kde se naučil tolik milovat studium, aby na ní sám vyučoval, a dlouho čelil dopisům odmítajícím Kvothův příběh. Přesto se Jméno větru stalo jedním z nejlépe přijatých fantasy románů současnosti. Jde o první svazek Kroniky Královraha, další budou následovat pod předběžnými názvy Strach moudrého muže a Dveře z kamene.

"Jmenuji se Kvothe. Unášel jsem spícím mohylovým králům ukradené princezny. Spálil jsem město Trebon. Strávil jsem noc s Felurian a odešel živý a při smyslech. Byl jsem vyloučen z Univerzity ve věku mladším, než na ni lidé obvykle vstupují. Mluvil jsem s bohy, miloval ženy a skládal písně, při kterých minstrelové vzlykali. Možná jste o mně slyšeli"
Postavy
Kvothe je bezesporu hlavní hrdina, většina ostatních mu tvoří spíše jakési křoví. Zapamatujete si Ambrose, který připomíná spíš rozmazlené fracky, než opravdového zaporáka. A pak je tu Denna, která vás zaujme svou krásou, zpěvem a Kvothovou nákloností k ní. A nakonec Elodin, univerzitní mistr, u kterého platí, že genialita může hraničit s šíleností. A nebo to jste vy, ti šílení, a váš omezený mozeček nedokáže pochopit smysl jeho činů. Jde taky přece o úhel pohledu..
Poslední postavou je Bast, Kvothův prohnaný učeň. Většinu doby si nejste jistí, co je vlastně zač, ovšem jedna věc vám dojde rychle - má o Kvotha opravdovou starost, za což si ho rychle oblíbíte.

Můj názor
 Prvně byla kniha vydána ve dvou svazcích (Jméno větru 1 a Jméno větru 2), viz nahoře. No a poté byla dána do jednoho. Já byla víc než zmatená, protože jsem bohužel první přečetla druhou část a až poté jsem zjistila, že je díl ještě předtím...

Rothfuss vytvořil úžasný svět plný neznámých bytostí, propracovaného způsobu používání magie, těžkých rozhodnutí mladého sirotka a vše to spojil s Kvothovou láskou k hudbě.
Příběh vás vtáhne do sebe a po celých těch skoro 650 stránek vás odmítne pustit. Je spousta fantasy knih, které čerpají z akce. Střeva lítají, hlavy padají a záchrana přichází vždy v poslední chvíli, Jméno větru ne. Děj plyne klidně, většinu doby vás pomalu láká do světa tak neobvyklého a magického, že ty drastické a akcí nabušené scény prostě nepotřebuje. 

Jedno obrovské plus je už v základu knihy, vyhýbá se totiž klišé. Žádní trpaslíci ani elfové, což jsme přijala s nadšením. Patrick Rothfuss stvořil nový svět plný kouzel, které ne vždy jsou spojena s magií. Vypráví příběh, který obsahuje vše, co dobrý příběh mít má - odvahu, lásku, přátelství, ale i zármutek, zklamání a bolest.


Žádné komentáře:

Okomentovat