pátek 29. srpna 2014

Nebezpečná láska | Kateřina Petrusová


Autor: Kateřina Petrusová
Originál: Nebezpečná láska
Vydání v Čr: Fragment
Stran: 376

Paige žije v New Yorku a pracuje jako ošetřovatelka. Na doporučení svého posledního zaměstnavatele získává práci u italské bohaté rodiny Bavettových. Poznává se s Michaelem, který měl před pěti měsíci autonehodu. Tři týdny strávil v kómatu, když se probudil, duševně se vrátil do dětských let. Teď je na první pohled dospělý muž odkázaný na pomoc ostatních. Paige chodí do práce s nadšením ovšem jen do doby, než se jí začnou spojovat podezřelé události, Zdá se, že Bavettovi vedou newyorskou odnož italské mafie. Co se stane s Paige, jestli se Michaelův bratr Robert dozví, že Paige zjistila pravdu?





Autor
zdroj: databazeknih.cz
Kateřina Petrusová se narodila 23. března 1982 v Pardubicích. Své první dvě povídky napsala ve čtrnácti letech. Další přišly o tři roky později, kdy se zúčastnila literárních soutěží. Hned potom šlo psaní opět k ledu, dokud nenarazila na plno stějně nadšených pisatelek. Tentokrát už toho nenechala a vyklubala se z toho její knižní prvotina s názvem Nebezpečná láska. V současné době žije v Pardubicích se svým manželem a dvěma dcerami.


zdroj: willinda-books.blogspot.com
Postavy
Paige je... ten typ člověka, který bez váhání pouští v autobuse starší paní sednout, podrží dveře výtahu a ještě se k tomu mile usměje. Taková hodná duše, kterou dneska moc často na ulici nepotkáte. Michael je většinu knihy duševně dítětem. Dítě hravé, usměvavé, trucovité a naprosto uvěřitelné. S touto postavou si autorka opravdu vyhrála. Michael si samozřejmě neuvědomuje, že je ve skutečnosti dospělý, tedy ani nevidí rozdíly mezi sebou a ostatními. Což si ukáže, když se nadšeně hrne obejmout Paige a málem ji porazí.
Robert je na mafiána poměrně sympaťák :D a velice loajální ke svému bratrovi. Což se bohužel nedá říct o jejich matce, jež Michaelovu nemoc označuje jako simulování. Co byste o takovém člověku řekli? Já tedy nic pěkného.
A ještě se cítit povinna zmínit další dvě skvělé postavy - Johnyho, protože dobromyslný obr nesmí nikdy chybět, že? a Theresu, kterou bych si hned vzala domů, protože ani Garfield by se na její lasagne nenechal pobízet dvakrát.

Můj názor
Páni... Přestože knížka není nějak zvlášť překvapivá a stejně jako u spousty dalších románů je konec předvídatelný už z anotace, přece jen to jsou romantické knížky, že jo, tak se tahle kniha něčím liší. Má to kouzlo, neotřelý nápad, který jinde není.

Michael je kouzelné dítě, které si přes stránky knihy zamilujete, stejně jako mu propadla Paige. Vždycky vás něčím dostane, rozesměje nebo překvapí. K tomu přidejte trochu toho nebezpečí ze strany mafiánské rodinky a mateřství, které kolem sebe šíří Theresa a máte skvělý základ příběhu.
Jenže na dobrou knihu nestačí jen dobrý nápad, ale i spisovatelská zručnost a naštěstí pro nás Kateřina Petrusová naprosto očividně oplývá obojím. Kniha je čtivá, pobaví a pokud se u knihy s nadšením rozbrečíte, tak rozhodně nezklame.

Neříkám, že je kniha bez chybičky. Některé okamžiky se mi zdály trochu nepravděpodobné, hlavně, co se chování matky týkalo. Konec byl trochu až moc absurdně šťastný, protože ve skutečnosti takhle nic nevychází. Ale koneckonců nečtu romány, abych si nakonec přečetla, jak nešťastně žili až do konce.


Kniha se mi dostala do rukou náhodou a to je jeden z důvodu, proč jsem se dozvěděla, že autorka je z Česka, až dodatečně. Protože mě nikdy žádná z českých autorek moc nenadchla, nejsem si jistá, jestli bych si ji přečetla, kdybych to bývala věděla. Teď můžu říct, že jsem rozhodně nelitovala a těším se na další díly. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat