sobota 21. listopadu 2015

Paříž, Bejrút, Bahdán - oběti teroru

„Fanatismus je určitý nedostatek statečnosti. On je to strach přijímat svět v jeho složitosti. Fanatismus je cesta k zjednodušení života. Je to útěk před odpovědností, kterou člověk přijímá tím, že se pořád rozhoduje.“ Jan Werich

Všichni, kdo mají internet, už o tom slyšeli. Podle nejnovějších informací si páteční útok v Paříži vyžádal 129 životů, 352 zraněných a z toho kolem 90 v kritickém stavu. K sebevražednému atentátu se přihlásil Islámský stát.





Po celém internetu se lidé snaží vyjádřit podporu. Hastag #prayforparis. Lidé si zabarvují profilové fotky barvami francouzské trikolory. Na fb vznikla aplikace, jak můžou lidé v Paříži dát vědět přátelům a rodině, že jsou v pořádku.

Zatímco Eiffelova věž zhasla světla, významné budovy po celém světě se zabarvily do modré, bílé a červené. Přestože je v Paříži doporučení nevycházet z domu, v ulicích se shromažďují davy s nápis not afraid - nebojíme se.
Před francouzskou ambasádou v Praze jsou položeny desítky svíček a květin.
Vypadá to, že se celý svět sjednocuje.

A teď něco, co možná nevíte. 

Ve čtvrtek místního času se v Libanonu uskutečnil teroristický útok. Dva sebevražední útočníci se odpálily. Přes 40 mrtvých a 240 zraněných. Třetímu útočníkovi to utrhlo nohy, než stačil odpálit další bombu. K sebevražednému atentátu se přihlásil Islámský stát.
Pátek, Bagdád. Teroristicky útok zde připravil o život 18 lidí, dalších 41 je zraněno. K sebevražednému atentátu se přihlásil Islámský stát.



Co se snažím říct, je, že denně umírá spousta lidí. Nikdo se k tomu však nevyjadřuje. Nezaslouží si obyvatelé Libanonu taky svou aplikaci, aby mohli kontaktovat svou rodinu? Libanon je obklopen Sýrií, z jedné strany je pak blízko Iráku. Už rok bez prezidenta a parlament se vyhýbá rozhodování. Liší se jejich oběti a oběti Bagdádu od těch francouzských?



Atentáty v Paříži, Bejrútu a Bagdádu byly teroristické útoky. Teroristické útoky jsou akty extrémistických skupin. Nezáleží na tom za koho se oni prohlašují. Extrémistické skupiny najdeme v každé kultuře, v každém státě, v každém náboženství. 
Rasa nezpůsobuje terorismus.
Náboženství nezpůsobuje terorismus.
Pohlaví nezpůsobuje terorismus.
Původ nezpůsobuje terorismus.


Osobně se nejvíc bojím vzrůstající nenávisti proti Islámu. Lidé mají strach a snaží se najít viníka. Utečenci jsou samozřejmě snadný cílem. Muslimové budou následovat hned po nich. Už teď se po sociálních sítích šíří nenávistné zprávy, na facebooku někdo stačil vytvořit událost, aby se postavil Islám mimo zákon. Toto mi připomíná citát „Když má člověk strach, přestává uvažovat.“.

Vím, že se mnou spousta z vás nesouhlasí. Pro jednou to nechte být. Odejděte na chvilku od internetu a všeho toho blázince, který se tam teď každou minutou hromadí. Dejte si na moment odstup a modlete se. Ne jen za Paříž, Libanon nebo Bagdád. Ale za nás všechny.





AnetKej

Žádné komentáře:

Okomentovat