neděle 31. ledna 2016

Hold Katalánsku | George Orwell


V lednu jsem měla za úkol přečíst publicistické dílo. Dlouho jsem rozmýšlela, než jsem si vybrala. Hold Katalánsku jsem vybrala kvůli válečné tématice a známém autorovi.

Anotace

V prosinci 1936 se vydal George Orwell do Španělska, aby zde na republikánské straně bojoval proti Frankovým nacionalistům. Přestože ho Henry Miller v Paříži od úmyslu jít do války zrazoval, Orwell se připojil k milicím POUM na aragonské frontě. V bojích utrpěl vážné zranění, když mu nepřátelský ostřelovač prostřelil krk, a po uzdravení byl donucen za zhoršující se politické situace ze Španělska uprchnout. Ve své reportážní knize Hold Katalánsku autor s odzbrojující upřímností popisuje bezprostřední průběh války, revoluční euforii, hrůzy bombardování, vlastní zranění na frontě, ale i přátelství a zradu mezi stoupenci svobodného Španělska.


Přestože se považuju za člověka s jistým obecným přehledem, co se historie týče, o Španělsku mám jen mizerné povědomí. Troufám si tvrdit, že běžný Čech na tom nebude lépe, proto zběžně vysvětlím. Něco jsem pochytila v knize, něco později vyhledala na internetu.

V červenci 1936 začala ve Španělsku občanská válka. Na jedné straně stál prapor vedený generála Franca, který se vzbouřil proti stávající vládě. Prosazoval fašismus, jeho stoupencům se říkalo frankisté. Proti němu povstali všechny ostatní politické skupiny - anarchisté, komunisti i socialisté. Ti se často prali mezi sebou o moc, obviňovali se ze všeho, co se jim zrovna hodilo do krámu. Jediné na čem se jejich cíle shodovali, bylo porazit fašisty.

George Orwell se přihlásil do milice na stranu anarchistů. Sám v knize uvádí, že se zpočátku o politiku nezajímal. Po několikatýdenním výcviku zamířil se skupinou mužů na frontu. Za celou dobu výcviku se o zbraních prakticky ni nenaučil, zato prý uměli skvěle pochodovat ve slavnostním průvodu z kasáren na vlak. Zbraně dostali až těsně předtím, než šli do zákopů, většina z nich přinejmenším nespolehlivých, ne-li nefunkčních.

Upřímně předpokládala jsem nedostatek pití, vody, spánku, šíření nemocí a všechny možné nechutnosti, které k nulové hygieně patří. Kupodivu mě nikdy ani nenapadl nedostatek střelných zbraní. Nedostatek zbraní ve válce mi prostě nepřišel logický. Co chcete dělat v zákopech bez pušky? V konečném důsledku to však znamenalo méně mrtvých. S vadnou puškou se míří dost špatně.

Orwell se v průběhu knihy setkával s naprosto očividným lhaním tisku, nestálostí politických skupin, cenzurou a bezdůvodným uvězněním svých přátel. Po většinu doby čtení jsem si s příběhem knihy nedokázala spojit její název. Jednou za čas se někdo zachoval statečně nebo laskavě, ovšem jinak šlo jen o věčné boje, často mezi těmi, kteří měli stát bok po boku proti fašistům. Je nutno zmínit, že Orwell trousil drobečky už dříve, já to, co se snažil naznačit, pochopila, až když autor popisoval, jak policie na způsob gestapa prohledávala hotelový pokoj.

"Přesto je po celou dobu vůbec nenapadlo prohledat postel. Moje žena po celou dobu ležela v posteli; klidně by mohla mít pod matracemi několik kulometů, nemluvě už o celé sbírce trockistických dokumentů pod polštářem. Přesto naše detektivy ani nenapadlo dotknout se postele, nedívali se ani pod ni. Nevěřím, že takhle pracuje OGPU. Je třeba si uvědomit, že policie byla téměř výlučně pod kontrolou komunistů a že muži, provádějící prohlídku, určitě sami byli členy komunistické strany. Byli to však také Španělé a vytáhnout ženu z postele, to by na ně bylo trochu moc."

Autor už dříve píše, že i fašistický režim by ve Španělsku nebyl takový jako v Německu, Itálii. Z tohoto se dá snadno vyvodit jeho vztah ke Španělům a pochopit i název knihy. Koneckonců tahle část zapůsobila i na mě. Viděla jsem až příliš dokumentů o gestapu, KGB atd., kteří by se rozhodně takto nerozpakovali.

Je důležité zmínit, že Franco válku nakonec vyhrál. Jestli se nakonec autorovy domněnky potvrdily, si už musí každý rozhodnout sám. Mně se čtení knihy rozhodně vyplatilo, opět jsem viděla válku z trochu jiného úhlu.

AnetKej

Žádné komentáře:

Okomentovat