úterý 29. března 2016

Farma zvířat | George Orwell

Farma zvířat

Anotace

Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura.





Tak trochu předzvěst toho, co u nás nastalo po druhé světové války.  Na Panské farmě povstanou zvířata proti svému majiteli, vyženou ho a začnou si vládnout. Stanoví si pravidla, schůze, vlajku a něco jako hymnu. Jenže pravidla se zkreslují, schůze ruší, vlajku změní a hymna se zakáže. A kdo si za pár let vzpomene, že něco takového existovalo? Nikdo. Hlavně že se neustále tvrdí, že se mají lépe a lépe. Pak je to totiž jistě pravda.

V některých částech až mrazí, tak snadné je vidět podobu diktatury na farmě s komunismem v ČSR. Jako když Pištík opakuje, že se produkce rok od roku zvyšuje. To mi silně připomínalo učitele dějepisu, jak říká, že komunisti byli posedlí produkcí železa.

Vůbec nejhorší bylo sledovat zvířata, jak je poslouchají. Do očí bijící lži, nesmyslná odůvodnění. A přitom se nikdo nedivil. Prostě se jen dál ploužili životem. Nejsem si jistá, kdo mě štval nejvíc. Jestli kůň, který nesmyslně plnil každé slovo, nebo ovce, které se chovaly jako tupé stádečko. A nebo že by osel, který si jako jediný uvědomoval, co se děje? Snažit se zasáhnout by pravděpodobně nepomohlo, ale jen tomu přihlížet se mi zdá daleko horší.

Když na Farmu zvířat přišla návštěva, měla zvířata nakázáno mluvit o nadbytku krmiva. Všichni museli předstírat, jak dobře se mají. Připomnělo mi to dokument o KLDR, kde všichni tvrdili totéž. Přestože to byla očividná lež. Přemýšlela jsem, jestli si návštěva na farmě uvědomovala pravdu. Jestli si Korejci uvědomovali, jak jejich slovy vyzní, když se k tomu přidá kamerový záznam jejich státu?

Kniha je psaná o SSSR za Stalina, ovšem lehce se dá přirovnat ke komunismus v mnoha zemích i časových obdobích. Správný nadčasový autor, i když bych si přála, aby se v budoucnosti našla doba, kdy nebude v žádné zemi možné najít podobnosti mezi jejich vládou a tou na Farmě zvířat.


AnetKej

Žádné komentáře:

Okomentovat