sobota 23. srpna 2014

Magie mrtvých | Ilona Andrews

Autor: Ilona Andrews

Originál: Magic bites

Vydání v Čr: Fantom Print

Stran: 256

Svět zalévají vlny magie. Auta nereagují, lidé jsou bezmocní a z temných zákoutí vylézají příšery. A díky tomu mají žoldáci práci.
Kate Daniels pracuje pro Cech žoldáků, vybírá si případy a nechává si za jejich vyřešení platit. Jenže tentokrát nejde o cechovní nabídku. Přijíždí do Atlanty, aby vyřešila vraždu Rytíře Mystika, Grega Feldmana, jenž byl kdysi jejím opatrovníkem a stal se blízkým přítelem. Greg řešil případ zmizelých žen a jak se zdá, jsou do něj zapletené dvě největší mocenské frakce Atlanty - Smečka, spojené klany kožoměnců v čele s Pánem šelem, a Páni mrtvých, nekromanty Lidu, jemuž v Atlantě velí Natarádža. Všichni chtějí najít vraha dřív, než budou další mrtví. 




"Byl nahý, jeho štíhlé, lysé tělo na sobě nemělo ani gram přebytečného tuku. Kůže se mu na tvrdých pletencích svalů napínala tak těsně, jako by se měla každou chvíli roztrhnout. Jako anatomický model pokrytý tenkou vrstvičkou vosku. Takový přátelský Spiderman odvedle."


zdroj: databazeknih.cz
 Autoři
 Ilona Andrews je pseudonym manželů Ilony a Gordona. Ilona se narodila v Rusku a Gordon je bývalý příslušník armády USA. Na rozdíl od oblíbeného názoru, Gordon nikdy nebyl zvláštním agentem s povolením zabíjet a Ilona zase nebyla záhadná ruská špionka, která ho svedla. Potkali se na vysoké, v základech anglické kompozice, kde Ilona dostala lepší známku.
 Gordon a Ilona momentálně bydlí v Portlandu s jejich dvěma dětmi, třemi psy a kočkou. Společně napsali 2 série, urban fantasy o Kate Daniels, která patří k bestsellerům NewYork Times a romantickou urban fantasy The Edge. [zdroj  textu]

Postavy
zdroj: ilona-andrews.com
Kate je tou správnou žoldačkou. Je drsná, nelituje se a ani to není žádná fňukna, co se v nebezpečí spoléhá na jiné. Avšak chybuje jako každý člověk a tyhle chyby ji pak následně často kousají do zadku. Obzvláště často nedokáže uhlídat svůj jazyk, který ji dostává do problémů. Tohle všechno spolu s tou správnou mírou magické moci dělá z Kate sympatickou postavu, kterou jsme si rychle oblíbila.
Dalším výraznější postavou je Curran, Pán svobodných šelem. Curran je vysoký, svalnatý, pohledný a neskutečně si lezou s Kate na nervy. Nejspíš by se už dávno navzájem zabili, jenže mají společný cíl, který jim v tom brání a zároveň je nutí spolupracovat, oba dva chtějí najít Gregova vraha. Curran se projevuje jako oddaný a ochranitelský vůdce svého "stáda". I když v tomhle případě je to spíše stádo vlků, než oveček.
Za zmínku už poté stojí jen pár postav, které se v knize ukážou vždy jen letmo, přestože právě ony dotvoří tu pověstnou skládačku. Doktor Doolittle, jenž se ke svým pacientům chová stejně jako ochranitelsky jako matka kvočna. Pán mrtvých Ghastek, jeho šéf Natarádža, vlkodlačí puberťák Derek, Katin občasný parťák na cechovní zakázky a kožoměnec Jim a nakonec obchodník s informacemi Saiman, jenž má laboratoř, za kterou by se nestyděla ani NASA.


"Možná by mi vůdce Smečky mohl vraha přidržet, až mu budu trhat hlavu."

Můj názor
Kniha se skvěle čte, děj má spád, ale zároveň tam nechybí taková ta omáčka. Svět Kate Daniels je vhodně vykreslený, vtáhne vás a odmítne pustit. Samotný základ děje není ničím překvapivý, avšak nic nebudí dojem 'to už tu bylo'. Postavy jsou většinou sympatické a rychle si je oblíbíte, navíc se autoři vyhnuli rozvleklým popisům. Příjemné překvapení byl široký výběr mytologie, která se v knize objevuje. Neobjevuje se nelogické jednání, nebo chování, které je v rozporu s charakterem postavy. Samozřejmě se ještě uvidí, jak to bude v dalších dílech...
Je fajn, že to není další upířína, kdy se autor nechal unést hormony. Kate už je dospělá, sice ještě poměrně mladá, ale zkušenosti a neustálá hrozba nad hlavou ji naučily opatrnosti. Jaká to hrozba je, se snad dozvím v dalším díle...

"Ještě bych si vlasy mohla stáhnout do ulízaného culíku a přidat tunu make-upu a mohla  bych se ucházet o místo ďábelské milenky hlavního záporáka."


Žádné komentáře:

Okomentovat