čtvrtek 21. srpna 2014

Knihoběžník | ...aneb posílám knížky do světa...

Ahojte!Dopachtila jsem se z obchodu, udělala jsme si kafe a konečně se pouštím do článku o jednom projektu, který jsem už dlouhou dobu (asi 2 dny) chtěla napsat. Ráda bych vám trochu přiblížila projekt Knihoběžník, kterého jsem se začala před nedávnou dobou účastnit.


"Tisíce knih byly rozmístěny po veřejných prostranstvích a v dostupných budovách, aby je mohli čtenáři najít, přečíst, doplnit jejich příběh na tomto webu a poslat dále."- knihoběžník.cz
Knihoběžník vznikl v roce 2010 pod záštitou internetového knihkupectví martinus.cz, který spolu s Albatros Media, Dokořán, Fragment, Host, Labyrint, Paseka a distributorem Partner Technic připravil pro nás knihoběžníky stovky knih k hledání. Díky aktivitě a ochotě samotných členů je těchto knih v oběhu po celé Čr a Sr několik tisíc.
Funguje to všechno na jednoduchém principu a důvěře. Stačí se přihlásit na knihobeznik.cz a najít si na mapě knihu. Pak si pro ni stačí dojet a vyzvednout. Knihu označíte na stránce jako zabranou a přidáte si ji na svůj profil, aby se pro ni někdo další zbytečně nevydal. Knihu byste měli mít maximálně měsíc, pak ji opět někam schovat a na stránce zanechat instrukce, kde ji další čtenář najde. Je to jednoduché a pokud jako já bloudíte v hezkém počasí po cizím městě, tak i zábava..
Na knihoběžníku je úžasný ten pocit, že jste toho součástí. Víte, že někde v Česku nebo na Slovensku nejspíš někdo stejně jako vy v tu chvíli hledá nějakou knihu.Celý projekt stojí  na důvěře, že knihu, kterou najdete,opět vrátíte do oběhu. Vše je zdarma, nakladatelství ani nikdo jiný nemá z tohohle všeho žádný zisk a o to úžasnější to podle mě je. Kdo vám dneska dá něco zadarmo?



No a pokud se zaregistrujete, máte možnost nějakou knížečku sami přidat. V tomhle případě si kliknete na políčko přidat knihu (to zelené s něčím, co se podobá knize s pluskem:D).


Buď už přihlášení jste, nebo to po vás přihlášení bude považovat. Pak vás to hodí na tohle -> 

Zadáte si vytlačit nálepky a vyjede tohle ->
Zadáte Vytvořit nálepky. Do pc vám to stáhne pdf soubor s obrázkem čtyř nálepek se čtyřmi kódy, každý je unikátní a je pro jednu knihu. Právě tahle nálepka patří dovnitřku knihy. Na té samé straně jako jste dali Vytvořit nálepky, kliknete na "vnější nálepkou", to vám zase dá nálepky, které se lepí zvenku knihy (aby byly knihy z knihoběžníka lehce rozpoznatelné.


No a vytisklé to pak dopadne nějak takhle ->



Je na vás jestli si v papíráku koupíte "lepící papír" (jak tomu říkám já), nebo použijete obyčejný papír a lepisdlo. Jedna A4 výše zmíněného lepícího papíru u nás stojí 4,- kč a jakožto člověku, kterému se příčí manipulování s lepidlem na nějaké knize, jsem objetovala ty čtyři "kačky".
Tak a nakonec vám ukážu i knihu, která se brzy stane bezdomovcem. Tedy až dostanu nějaký kreativní nápad, kam ji šoupnout...





Žádné komentáře:

Okomentovat