čtvrtek 14. srpna 2014

V temnotě | Rub Thurman


V temnote (Rob Thurman)
zdroj: martinus.cz
Autor: Rob Thurman


Originál: Nightlife

Vydání ČR: Fantom Print, 2010

Stran: 272

Kaliban Leandros žije v New Yorku, pracuje ve špinavém baru a byt sdílí se starším bratrem Nikem. Někdo by mohl říct, že jsou to jen další dva puberťáci, kteří utekli z domu za vzrušením. Jenže opak je pravdou. Kal není tak docela člověk, Nik nikdy nikam nejde bez své zbraně a každému vzrušení se vyhýbají na sto honů. Bohužel se  zdá, že si je vždycky nějak najde.






"Většina dětí na pohádky moc dlouho nevěří. Jakmile
dosáhnou šesti nebo sedmi let, odloží Popelku a její
střevícový fetiš, tři malá prasátka a jejich narušování
domovní svobody, i Červenou Karkulku s její slabostí pro zlobivé
vlky − všechno zapomenuto nebo odvrhnuto. A tak to asi má být."

Ještě k příběhu...
Když jsem tuhle knihu dočetla, nevěřícně jsem kroutila hlavou. Rob Thurman vzala všechny fantasy klišé a vyhodila je z okna. Hlavní postavou je Kal, z jehož pohledu je celá kniha vyprávěna. Jenže Kal není obvyklý hrdina. Nemá až příliš starostlivou rodinu (až na bratra), ani ho nevychovávali zlí pěstouni. Neovládá bezchybně každou zbraň od luku až po plamenomet. Neoplývá jednou skvělou schopností za druhou a vlastně je tak trochu vyděšený, že by nějakou schopnost vůbec měl. Jeho výběr knih se omezuje pouze na podmínku polonahé ženy na obálce - a vůbec nezáleží kolik ňader ta žena má. Nesnáší zdravé jídlo a svičení, při nutnosti stěhování si všechno naháže do odpadkového pytle. Za to má skvělého bratra, pro něhož by prošel peklem, a nekonečnou zásobu sarkastických připomínek.

Postavy
Většina knihy se odvíjí od vztahu Kala a Nika. Nik je starší bratr, takový ten typický ochránce mladšího sourozence a nutno dodat, že svou úlohu plní skvěle. Jak se zdá za svého bratra by i dýchal a Kal by mu to byl stejně ochotný oplatit. Bohužel zatímco sourozenecký vztah je zde dopodrobna popsán, ostatní se nějak zvlášť nevyvíjejí. Přestože vedlejší postavy jako upírka Dobromila, či puk Robin jsou zajímavé a v paměti uváznou, není vidět žádný výrazný postup ve vztahu k některé postavě ze sourozeneckého dua. Vše je jen nepatrně naznačené. Dobromila a Robin se objevují, když je takříkajíc potřeba přiložit ruku k dílu.



"Jeho starosvětská zdvořilost zmizela a Niko sáhl do kabátu a
vytáhl dlouhý dřevěný kolík. Nože, meče, kolíky − měl od každého
něco. Nepřekvapilo by mě, kdyby jednoho dne vytáhl i uprchlého
trestance."
Můj názor
Kniha je takový mix od všeho možného, nedokážu ji zaškatulkovat do jednoho. Občas se vše vleče, když autorka zdlouhavě (a občas i zbytečně)  popisuje některou z postav. Jindy jste uprostřed boje a vše se míhá tou správnou rychlostí. Jednu velkou část knihy se nic moc neděje, autorka popisuje minulost obou bratrů, tvoří hranice světa, kde Kal a Niko žijí, v další chvíli jste v součanosti, kde všechno padá jako domeček z karet.
Rob Thurman vytvořila originální dvojicí postav zasazenou do dnešního světa. Neočekávejte propracovaný děj, nebo snad nedej bože složitou zápletku. To co dostanete, když se prokoušete první fází knihy o minulosti obou bratrů, je akce, boj, nasílí a nálož sarkasmu, kterou musíte brát jako plus a předem s ní počítat, jinak vás rychle otráví. ;)


"Jo, jsem vážně lidumil.
A to ani nejsem člověk."

Žádné komentáře:

Okomentovat