úterý 21. října 2014

První hrob napravo | Darynda Jones

Autor: Darynda Jones

Originál: First Grave on the Right

Vydání v Čr: Beta-Dobrovský

Stran: 352

Charley pracuje jako soukromá detektivka, ve volném čase pomáhá svému strýci řešit případy, když si policie neví rady. Ten si myslí, že Charley vidí duchy, jenže to není celá pravda. Charley je ve skutečnosti smrtka, setkává se s duchy, kteří s nějakého důvody neodešli na 'druhou stranu'. Momentálně řeší vraždu tří právníků, se kterými se seznamuje až jako s duchy. Čím víc se zamotává do případu, tím víc zjišťuje o bytosti, kterou už od mala vídává.



"Sarkasmus, jedna ze služeb, které nabízíme."
Autorka
Darynda žije v zemi okouzlení, také známé jako Nové Mexiko už více než 25 let se svým manželem a má dva krásné syny.
První celistvý příběh napsala už na střední škole o postapokalyptickém světě po tětí světové válce, nikdy však nebyl publikován. Hned její knižní prvotina První hrob napravo získala ocenění Golden Heart za nejlepší paranormální romanci začínajících autorů.



"Možná na to nevypadám, ale dokážu dokonale předstírat, že jsem Nindža."

Postavy
Inteligentní, sarkastická, vtipná a pohotová. Taková je Charley v několika slovech. Nenechá se zastrašit člověkem se zbraní ani náhle se zjevujících duchů. Její zvědavost a smysl pro spravedlnost ji často přivádí do průšvihu, ze kterých ji často tahá záhadná bytost, jehož se bojí, i přesto, že už ji několikrát zachránil život.
Nejlepší kamarádka Charley, Cookie, je zároveň její sousedkou a sekretářkou, svobodnou matkou a takovým tím sluníčkem, které si jednoduše oblíbíte.
Další důležitou postavou je Reyes Farrow, o kterém se v knize postupně spolu s hlavní hrdinkou dozvídáme střípky informací, a protože nechci spoilerovat víc vám o něm nepovím.
V knize se mihne otec Charley, její macecha a sestra, ovšem opravdu jen mihnou. Strýc Bobby se objevuje, když se řeší případ, ovšem, i když ví, že jeho neteř vidí duchy, o 'smrtkování' nemá tušení a jako pravý muž zákona občas nesouhlasí s jednáním Charley. Tedy spíše by nesouhlasil, kdyby se o něm dozvěděl...

Můj názor
Kniha je plná neuvěřitelných mixů, které se na první pohled můžou zdát jako naprostá slátanina. Nezvyklé prohlášení, překvapivé momenty (Kolik hrdinek vám představí své vaječníky?). Na tomto příběhu lze skvěle poukázat, jak moc záleží na schopnosti spisovatel, na tom, jak příběh uchopí a zpracuje. Znáte ty knihy, které mají skvělý potenciál, ale spisovatel to nakonec zvrtal, zapletl se do děje, nebo se třeba naprosto zbytečně vykecával? Darynda Jones se vyhnula chybám, které jsou u nových autorů často k vidění.
Další co ji můžu připsat k dobru je samotný příběh. V posledních letech je trh zaplavený méně či více originálními verzemi vlkodlaků a upírů, sem tam se mihnou čarodějové. Naopak duchové ustoupili do pozadí (což jak ukázala autorka, je rozhodně škoda!).  Připočtěte si k tomu jednu praštěnou smrtku a kdo by si nechtěl v té kopě paranormálních romancí s hrdiny, kteří mají špičáky, nebo jim jednou za čas naroste srst, nechtěl zkusit něco tak trochu z jiného soudku?:)

"Genialita má své hranice. Šílenství ne."

Žádné komentáře:

Okomentovat